Häromdagen uppfylldes jag av känslan att det jag önskat inte var helt orimligt och samtidigt nästan overkligt. Denna mening sammanfattar det som hänt detta år. Du kanske kan relatera till att vi alltid har något vi önskar, om det så är drömmar eller varmare ute. Det är makalöst hur mycket och ofta vi pratar om vädret som vi inte kan påverka. Det finns ju så mycket intressantare ämnen. När jag delar ett inlägg i sociala medier om “Välkommen hösten” får jag reaktioner. För och emot. Men om jag delar med mig av den dröm jag bygger på, att starta eget företag, då blir reaktionerna färre. Varför?
När jag fick skriva om motivation här kändes det så självklart eftersom det är en av mina starka drivkrafter som hjälpt mig genom utmaningar, motgångar, personlig utveckling och företagande i mitt liv. Jag har hamnat i ofrivilliga förändringar, där en händelse plötsligt dykt upp och känslan först blivit att jag inte kan styra över den. Jag har förlorat mina föräldrar i alldeles för tidiga åldrar, jag är äldre nu än vad de båda blev. Jag har drabbats av sjukdom och tagit mig fram tack vare mina egenskaper och bytt arbetsplats för att må bra. Just där och då finns något som verkligen är viktigt på riktigt. Motivation.
Utan den finns ingen tydlig riktning, inget som driver och det är ju exakt det vi behöver. Först en tid för att (helst) känna alla känslor, en acceptans och att gå framåt och inte stanna i det jobbiga. Motivation kommer först när vi vet var vi ska börja eller fortsätta med för att förändra. Men om vi inte vet vad som motiverar blir det svårare. Det börjar med en idé och startenergin, själva motivationen, har tänt en gnista.
Den gnistan lyser starkt och till slut sprider den sig inom allt vi säger, gör och känner. Vi har funnit glädje och känner engagemang igen efter det oförutsedda som var jobbigt. Det bubblar i hela kroppen och glädjen måste få komma fram till ALLA vi möter. Men alla förstår inte vad vi pratar om, kommentarerna och bemötandet är lika självklart okej, som att tycka olika om väder och årstider. Så ja, det oförutsedda kan vara positivt. Det är en början till något nytt och oftast blir det bra. Det är framgång.
Jag tror att själva ordet framgång verkligen är individuellt beroende på en persons resurser och nuläge. Det finns Jante. Det finns avundsjuka. Alla dessa ord som etsar sig fast som verkligen förgör och berör en människa. Och särskilt vanligt när det kommer till nyföretagande. Den gemensamma glädjen i att någon annan lyckas borde vara större. Är det avundsjuka? Jag har erfarenheter som nyföretagare. Gör det skillnad? Jag tar till mig andras glädje i det som pågår i deras liv och känner mig delaktig eftersom jag kommit långt i min personliga utveckling. Beteenden är intressant. Jag borde sitta på ett café eller bibliotek oftare.
Själva ordet motivation kommer av det latinska ordet movere som handlar om att sätta saker i rörelse, inspirera till handling och påverka resultat. Det kan kopplas till många teman inom personlig utveckling och företagande, där målet är att få både dig själv och andra att agera mot gemensamma mål. I alla dessa sammanhang handlar i sin tur momentum om en rörelse framåt, där en viss kraft eller energi driver något vidare. Momentum är vår syn på att förstå rörelse, förändring och framgång, både i fysiska system och i mänskliga prestationer.
Så, vad kan du göra för att hålla motivationen uppe? Här är tre steg att tänka på:
1) Sätt tydliga mål och delmål.
2) Utvärdera regelbundet dina framsteg.
3) Omfamna misslyckanden som lärande.
Motivation är en färskvara, som många entreprenörer vittnar om. Enligt psykologen Carol Dweck, en amerikans psykolog känd för sin forskning inom motivation, är vår syn på framgång avgörande – har vi en fixed mindset eller ett growth mindset? Detta gäller inte bara individer, utan även företag i ständig utveckling. Men vad är det då?
Fast tankesätt (Fixed Mindset)
Ett fast tankesätt innebär att man tror att ens förmågor och intelligens är medfödda och statiska – att man är “smart” eller “inte smart” och att detta inte kan förändras. Personer med ett fast tankesätt tenderar att undvika utmaningar, eftersom misslyckande kan hota deras självkänsla. De är mindre benägna att se kritik som hjälpsam och kan känna sig hotade av andras framgångar. Ett exempel på fast tankesätt: I skolan fick jag alltid höra att jag var sämre på matte. Jag sattes i en klass för lätt matematik. Men när jag mötte en matteuppgift i skolan kände jag mig frustrerad och tänkte att “jag är nog bra på det här ändå.” Men jag undvek att be om hjälp och gav upp eftersom jag hört att jag inte var bra. Det blev ett misslyckande, ett bevis på att jag inte är så intelligent som jag trodde, och jag undvek matteproblem för att inte känna mig misslyckad igen.
Typiska kännetecken för ett fast tankesätt:
Tron att förmågor är statiska och inte kan förbättras.
Undvikande av utmaningar och rädsla för att misslyckas.
Ser ansträngning som meningslöst om det inte kommer naturligt.
Ignorerar feedback och kritik.
Blir avundsjuk eller hotad av andras framgångar.
Så har vi då:
Utvecklande tankesätt (Growth Mindset)
Ett utvecklande tankesätt innebär att man tror att man kan utvecklas genom ansträngning, inlärning och envishet. Personer med detta tankesätt ser utmaningar som möjligheter att lära sig, och de är mer öppna för att ta emot feedback eftersom det hjälper dem att förbättras. De ser misstag som en del av lärandet och har en större förmåga att hantera motgångar. Ett exempel på utvecklande tankesätt. Jag tyckte att matte var svårt, men kunde blivit övertygad om att jag kan bli bättre om jag jobbat på det. När jag stött på en svår uppgift hade jag kunnat tänka “jag kanske inte förstår det än, men om jag övar kommer jag att lära mig det.” Jag kunde frågat läraren om hjälp och fortsatt att träna. För utmaningen var en möjlighet att växa och förbättra mina färdigheter, vilket gjort mig mer motståndskraftig.
Typiska kännetecken för ett utvecklande tankesätt.
Tron att förmågor kan utvecklas genom ansträngning och lärande.
Ser utmaningar som möjligheter att växa.
Värderar ansträngning som ett viktigt steg mot att bemästra en förmåga.
Tar emot feedback och kritik som hjälp för att förbättras.
Inspireras av och firar andras framgångar. Taa Daa!
Huvudsakliga skillnader.
Ett fast tankesätt ser ansträngning som onödigt, medan ett utvecklande tankesätt ser det som avgörande. Ett fast tankesätt undviker utmaningar, medan ett utvecklande tankesätt omfamnar dem. Ett fast tankesätt ignorerar kritik, medan ett utvecklande tankesätt tar till sig feedback för att bli bättre. Ett fast tankesätt ser motgångar som misslyckanden, medan ett utvecklande tankesätt ser dem som möjligheter att lära sig.
Fördelar med att ha ett utvecklande tankesätt kan leda till större motståndskraft, bättre problemlösningsförmåga och en starkare drivkraft att förbättras. I skola och arbete kan detta leda till högre prestationer och en känsla av uppfyllelse.
Att utveckla ett utvecklande tankesätt innebär att:
Se utmaningar och motgångar som en del av inlärningsprocessen.
Söka och uppskatta feedback och konstruktiv kritik.
Fira ansträngning och små framsteg i stället för att enbart fokusera på resultat.
Att förstå dessa tankesätt kan vara kraftfullt, eftersom det hjälper oss att arbeta mot personlig utveckling och se livet som en möjlighet till ständig inlärning.
Mer om detta finns att lära i Carol Dwecks bok “Mindset: Du blir vad du tänker”.
Nästa gång – Motivationens berg-och-dalbana. Jag berättar om hur motivation går upp och ner, och hur entreprenörer kan lära sig att surfa på vågen när den är hög och jobba systematiskt när den är låg.
Momentum – små steg skapar skillnaden
Veronica Lindh – din inspiratör
Om skribenten:
Veronica Lindh är en engagerad pedagog och inspiratör inom personlig utveckling. Med passion hjälper hon pedagoger och föräldrar till lugn och reflektion med pennan som verktyg. Hennes erfarenheter av sorg, stress och högkänslighet ger henne en unik förmåga att se möjligheter i lärande genom att skriva och rita.
Veronica är grundare av Pedagogportalen som öppnar onlinekurser 2024. Följ, läs mer och inspireras på instagram.com/pedagogportalen