Att omvärdera något handlar om att se på det med nya ögon och reflektera kring värdet, om det är betydelsefullt. Det är en process fylld av känslor där varje steg tar oss närmare insikt och utveckling. Jag kan beskriva ett så tydligt exempel med hur det kan upplevas genom att berätta om min upplevelse av att starta eget företag. Det var i maj jag fick frågan om jag ville bli uppsagd på grund av arbetsbrist, nu eller senare. Om jag sa ja nu skulle jag kunna få hjälp av en fond och en coach. Jag funderade en helg och tackade ja. Jag kände oro och enorm glädje på samma gång. Jag var ju glad för trots allt var jag nu fri från att vara fast i gamla mönster. Nu hade jag alla möjligheter att må bättre och styra över min tid.
Ändå kom den här sommaren att bli den som mest påverkade mig, väckte oro och påminde mig om mina tidigare misstag i livet. Jag behövde påminna mig om att förändring tar tid och kräver tålamod. Skulle jag våga? Stegen var oroliga men bestämda. Jag hade ju arbetat med dessa tankar i ett halvår redan. Men att ha varit företagare tidigare och med de problem som uppstod då, var detta i mitt minne, dag som natt. Sömnlösa nätter med tankar om jag gör rätt denna gång. Jag intalade mig att fokusera på att göra allt tvärtemot det som förr varit hinder. Då vände det och jag kunde sova bättre. En efter en kom pusselbitar som visade att riktningen var tydlig. Klarhet efter klarhet som gav mig arbetsglädjen i att testa och se att det stora pusslet är enormt och faktiskt aldrig blir färdiglagt. Jag gick från motstånd till framsteg.
Att omvärdera är verkligen en process som väcker känslor. Först kommer tvivlet, där gamla övertygelser utmanas. Varje känsla spelar roll och leder till ett mer medvetet och meningsfullt val. Vi går igenom alla känslor. Frustration, sorg, tvivel, oro, glädje, nyfikenhet, rädsla, lättnad, hopp och tacksamhet. Det blir en tid av osäkerhet varvat med insikten att det är rätt väg att gå. Oron finns där, oron över det okända. Vi vet vad vi har men inte vad vi får. Att släppa något som känns tryggt är svårt, fastän det inte är det vi innerst inne vill ha kvar. Det är naturligt. Oro är en drivkraft som visar oss att vi står inför något betydelsefullt. För den som har helikopterperspektiv innebär det att se till det som är viktigast. Zooma in och ta action på det som ser bäst ut från nuvarande vinkel. Spara det som inte är relevant i nuläget. Flyga högre för att se och landa där platsen kan kännas både utmanande och rätt. Något vi kan upptäcka är att det oftast återkommer till den känslan som ger lite rädsla men stor nyfikenhet på framtiden. Då ÄR det rätt.
När ett beslut är taget är tid till eftertanke klokt. Lev med den nya förändringen, prova den i praktiken, och se om den håller i längden. Det kan ju vara så att det var en väg som skulle leda till en annan. När jag påbörjade mitt nya projekt att starta eget var jag så ivrig att komma i gång och se den röda tråden. Jag ville redan då ha en struktur och bestämma vilka delar jag skulle arbeta med. Ser jag tillbaka några månader var det enda klara i grunden, att det handlade om skrivande. Skrivande var den största delen och att hjälpa andra var självklart. Det fanns flera ben att stå på men att sortera bort var nödvändigt.
Efter att ha omvärderat kan vi ofta inse att det inte alltid är mer som behövs. Ibland är mindre faktiskt bättre. Genom att skala bort, förenkla och prioritera det viktigaste frigör vi både tid och energi. När vi vågar välja bort och i stället lägga vårt fokus på färre men mer betydelsefulla saker, skapas utrymme för det som verkligen gör skillnad. Det handlar inte om att göra allt, utan om att göra rätt saker vid rätt tidpunkt.
Under min tid med coach har jag arbetat med mina tankar som kommit upp under våra samtal. Samlat ord på ett papper. Strukit och valt bort tills jag kom till den stunden som gav mig den bästa av känslor – att det känns rätt. Samtliga idéer finns kvar men är inte rätt nu. Vad är viktigast att börja med och just nu? För vem och varför vill jag göra detta? Vad gynnar mig så att jag själv håller i längden och vad känns kul? Det viktigaste för mig är att känna arbetsglädjen i att hjälpa andra. Då mår jag bra och fortsätter att utvecklas. Enkelhet och lärande är två viktiga delar i kreativiteten att skapa mitt nya företag. Rädd? Ja. Nyfiken? Ja.
Under veckorna som följde hoppade jag mellan olika målgrupper och vem min ideala kund verkligen var. Här fick jag jobba hårt för att veta vem jag riktar mig till och varför. Det är så viktigt. Jag har nog aldrig tidigare omvärderat mina beslut så många gånger under så kort tid. Jag omvärderade mitt nuläge, visste ganska klart hur jag ville arbeta och med vad. Fokus på kärnan blev att jag ville:
• utbilda andra att nå personlig utveckling genom att skriva med pennan
• skriva texter för att inspirera och hjälpa
• skriva olika former av texter för andra
Men hej, tänk vad bra resultatet blev. Med färre delar och detaljer blev det så mycket bättre. Så just i denna process var det i efterhand en mening att gå igenom den i alla dessa steg. För var och en av dessa var nödvändiga för min egen utveckling. Jag hade tålamod, perspektiv och fattade beslut. Jag kan ju ändra mig igen. Det får tiden visa.
Att omvärdera är en omvälvande process som tar dig till så många olika platser i ditt liv som du inte hade fått uppleva om du inte vågat förändra och ta beslut att prova. Att omvärdera är att utvecklas, lära känna sina värderingar och hitta sina drivkrafter. Men att vara nöjd där man är, det är var och ens val och det ska vi respektera.
Nästa gång – om att just mindre kan vara mer i tid.
Veronica Lindh – din inspiratör
Om skribenten:
Veronica Lindh är en engagerad pedagog och inspiratör inom personlig utveckling. Med passion hjälper hon pedagoger och föräldrar till lugn och reflektion med pennan som verktyg. Hennes erfarenheter av sorg, stress och högkänslighet ger henne en unik förmåga att se möjligheter i lärande genom att skriva och rita.
Veronica är grundare av Pedagogportalen som öppnar onlinekurser 2025. Följ, läs mer och inspireras på www.instagram.com/pedagogportalen